Caută
Close this search box.
6 întrebări comune despre coroanele dentare

6 întrebări comune despre coroanele dentare

Navigare rapidă articol

Fie că ne place sau nu, în timp smalțul devine mai slab, dinții se decolorează sau chiar se pot sparge în unele accidente. Există diverse modalități prin care aceste probleme pot fi soluționate, însă tratamentul la care se recurge cel mai adesea este coroana dentară.

Acest tratament le poate părea unora ceva neobișnuit sau nenatural, însă coroanele sunt o practică obișnuită și mult mai des întâlnită decât am crede sau putem observa la alții. Ba chiar mulți dintre pacienții clinicii noastre apelează la acest tratament, pentru a-și recăpăta zâmbetul.

Având o experiență de peste 20 de ani în ascultarea nevoilor și întrebărilor pacienților noștri în ceea ce privește coroanele dentare, ne-am decis să scriem un articol pe această temă, prin care oferim răspunsuri întrebărilor care ne-au fost adresate cel mai des.

1. Chiar am nevoie de o coroană dentară?

Coroanele dentare sunt folosite pentru a repara dinții decromatizați, pentru a proteja dinții care au devenit predispuși la spargeri sau separări la rădăcină, pentru a restaura dinții deja „stricați” sau pentru a repara defecte estetice. Totodată, acestea sunt recomandate pentru protecția dinților care au un tratament de canal, deoarece dinții cu tratament de canal devin casanți în timp și există risc de fractură.

2. Coroana mea va arăta natural?

Absolut! Chiar dacă ai nevoie de o singură coroană, aceasta va fi făcută astfel încât să respecte culoarea dinților tăi. Iar dacă vrei să remediezi mai mulți dinți te vom îndruma în alegerea nuanței potrivite pentru un zâmbet personalizat (în funcție de factori precum vârsta, culoarea pielii, culoarea părului sau chiar culoarea ochilor!).

3. De câte programări este nevoie?

În cele mai multe cazuri, tratamentul de coroană necesită numai câteva ședințe. Inițial, medicul stomatolog pregătește dinții și testează o coroană temporară, după care urmează amprenta, proba și apoi cimentarea. Inițial, coroana dentară cimentată este provizorie, testând astfel culoarea și funcționalitatea acesteia – după care aceasta este cimentată definitiv.

4. Voi simți dureri în timpul tratamentului?

Nu vei resimți deloc durere sau disconfort în timpul tratamentului (și nici după acesta), datorită experienței medicilor noștri și a anesteziei locale administrate. Totuși, nu toți pacienții sunt la fel, astfel încât există șanse ca dinții tăi să fie mai sensibil la stimuli (precum dulce, cald sau rece) pentru câteva zile; acest lucru este normal, ulterior aplicându-se chiar un desensibilizant în cabinet.

5. Din ce materiale sunt confecționate coroanele dentare?

Coroanele pot fi făcute din mai multe materiale, însă la clinica noastră realizăm coroane din zirconiu, ceramică și ceramică E-max. Dintre acestea, zirconiul este cel mai rezistent, imită cu perfecție aspectul natural și este în același timp biocompatibil cu gingia. De asemenea, ceramica E-max este recomandată pentru zona frontală.

6. Cât timp va ține coroana dentară?

Îngrijite corespunzător, acestea pot rezista și o viață întreagă! Totuși, unii pacienți revin cu coroane sparte, cauza fiind degradarea dinților naturali de dedesubt sau scrâșnitul din dinți.

Pentru a prelungi viața coroanei dentare, recomandăm să te prezinți regulat la vizite și controale stomatologice. Mai mult, dacă știi că îți scrâșnești dinții în timpul nopții, îți putem oferi mai multe variante de tratament (gutiere bruxism).

Dacă mai ai o altă întrebare, nu ezita să ne scrii în comentarii sau să le ceri părerea medicilor noștri la următoarea vizită în clinică! Pentru programări, ne poți suna la numărul de telefon 0758.074.415 sau poți completa formularul online!