Caută
Close this search box.
Ce implică tratamentul cu implanturi la pacienții cu parodontoză

Ce implică tratamentul cu implanturi la pacienții cu parodontoză

Navigare rapidă articol

Despre implantul dentar în general am vorbit în repetate rânduri în trecut: poți afla de pe blogul nostru cum arată candidatul ideal pentru un implant dentar, ce trebuie să știi în cazul în care ai nevoie de un implant sau ce presupune implantul dentar în cazul pacienților cu diabet.

Astăzi vom povesti mai multe despre ce implică tratamentul cu implanturi la pacienții cu parodontoză.

Pentru început ar trebui să știi că parodontoza (sau boala parodontală) este o afecțiune cronică de tip inflamantor a gingiei și a țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă. Mai mult, netratată această boală poate duce la pierderea tuturor dinților.

Probabil că prima întrebare care îți trece prin minte în momentul în care te gândești la acest subiect este dacă se pot pune implanturi pacienților care suferă de parodontoză. Răspunsul este unul simplu și afirmativ: indiferent de evoluția bolii parodontale pacienții pot urma un tratament cu implanturi bucurându-se de o rată de succes la fel de mare ca în cazul pacienților sănătoși. Deoarece implanturile sunt direct osteointegrate în os, acestea nu sunt afectate de boala parodontală.

Parodontoza: cauze și tratament

Printre cauzele ce duc la apariția parodontozei amintim placa bacteriană, tartrul, disfuncțiile metabolice, malocluziile, fumatul sau chiar cauze genetice ori lucrări protetice efectuate incorect. În ceea ce privește placa bacteriană, însă, aceasta se formează constant pe dinți, fiind totodată eliminată zilnic prin intermediul unei igiene orale corecte ce implică un periaj de cel puțin două ori pe zi și folosirea apei de gură.

În absența unei igiene corecte, placa bacteriană se mineralizează și se transformă în tartru dentar. La rândul său, tartrul determină retracția gingivală și resorbția osoasă, dezvelind treptat rădăcina dintelui. Pentru îndepărtarea tartrului va fi nevoie de o vizită la medicul stomatolog pentru o ședință de detartraj urmată de un periaj profesional.

Boala parodontală este o boală specifică dintelui natural, astfel că în momentul în care acesta este îndepărtat, automat este eliminat și țesutul parodontal. Mai mult, în cazul în care vorbim de prezența unei boli parodontale aflată în stadiu avansat și netratată la timp implantul dentar este exact tratamentul pe care îl recomandăm. Cea mai rapidă alternativă de tratament din acest punct de vedere o reprezintă procedeul numit Fast & Fixed, ce permite schimbarea tuturor dinților de pe arcadă în doar 24 de ore. Mai multe detalii despre acesta poți citi de aici.

Ce este resorbția osoasă și cum influențează aceasta implantul dentar

Resorbția osoasă reprezintă diminuarea volumului osului și poate apărea, printre altele, și în urma unei extracții dentare. De altfel una dintre cauzele resorbției osoase este chiar parodontoza.

Pentru ca inserarea unui implant dentar  să fie o reușită este important să se ia în calcul gradul și tipul de resorbție osoasă. Astfel se poate apela la o grefă osoasă ce are ca scop oferirea unui plus de masă, lățime și înălțime osului mandibular subțiat, pentru ca acesta să poată susține un implant. Grefa se poate face prin adiție osoasă, ce implică adăugarea de material pe suprafața oaselor maxilare.

Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că procedura nu este una dureroasă și se efectuează sub anestesie locală sau sub anestezie locală însoțită de sedare în cazul în care pacientul dorește acest lucru.