Chiar dacă nu reprezintă o boală în sine, sensibilitatea dentară este o problemă des întâlnită în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. În acest articol îți vom prezenta cauzele ce duc la apariția sensibilității dentare, dar și ce poți face pentru a avea grijă de dinții tăi din acest punct de vedere.

Periajul dentar agresiv

Un periaj agresiv, precum și utilizarea unei periuțe de dinți cu perii foarte duri au ca efect deteriorarea smalțului dinților. Consecințele acestor acțiuni duc în cele din urmă la retragerea gingiilor și la expunerea dentinei. De altfel, expunerea treptată a dentinei reprezintă principalul factor ce influențează apariția sensibilității dentare.                  

Afecțiuni ale gingiei (gingivita)

Gingivita reprezintă inflamarea țesutului gingival, iar acest lucru va duce ulterior la sensibilitatea gingiilor. Pacienții vor resimți această sensibilitate deoarece vor avea expusă o suprafață mare din dentina de la rădăcina dintelui. Gingivita netratată sau incorect tratată duce la resorbții osoase și sensibilitate.

 Scrâșnirea dinților

Atunci când îți scrâșnești dinții în timpul somnului sau strângi din dinți pe timpul zilei vei provoca uzura smalțului și expunerea dentinei de sub acesta. Acest obicei se numește bruxism și poate fi nocturn sau diurn.

 Albirea dinților

Sensibilitatea dentară este adesea întâlnită în cazul pacienților care urmează un tratament de albire a dinților. Prin albire dinții sunt expuși la peroxidul de hidrogen și la peroxidul de carbamidă, două substanțe ce penetrează smalțul dinților și provoacă astfel sensibilitatea dentară. Sensibilitatea este temporară și dispare după aplicarea de desensibilizant.

 Eroziunea dentară / Leziunile cuneiforme

Multe dintre alimentele și băuturile ce fac parte din viața noastră de zi cu zi, precum sucurile de fructe, vinul, ceaiurile din fructe, băuturile carbogazoase sau anumite fructe și legume, conțin acizi ce pot slăbi smalțul dentar. Dacă aceste alimente sau băuturi acide sunt consumate frecvent pacienții se pot confrunta cu apariția eroziunii dentare.

Pentru a avea grijă de dinții sensibili îți recomandăm să ții cont de următoarele sugestii:

  • Ai grijă de igiena ta orală folosind un periaj corect și utilizând ața dentară.
  • Folosește o pastă de dinți pentru dinți sensibili, cu conținut bogat de fluor.
  • Apelează la o periuță de dinți cu peri normali, concepută special pentru pacienții cu dinți sensibili.
  • Consumă cu moderație alimente acide ce pot provoca uzura smalțului dinților.
  • Evită strânsul din dinți sau scrâșnirea dinților și apelează la medicul dentist pentru tratamentul bruxismului.
  • Consultă medicul dentist în mod regulat și cere-I acestuia recomandări suplimentare pentru îngrijirea dinților și prevenirea sensibilității dentare.