Realizat din titan, un implant dentar este un dispozitiv ce se introduce în os cu scopul de a înlocui absența unuia sau mai multor dinți. Acesta ține locul rădăcinii pentru ca apoi pe suport să poată fi realizată coroana dentară definitivă.

Implantul dentar este una dintre cele mai eficiente variante de tratament în cazul pierderii dinților, fiind preferat în fața unor metode tradiționale. Totodată lucrările realizate pe implant au rată de supraviețuire mai mare decât cele făcute pe dinți naturali. În rândurile următoare vom prezenta principalele indicații, dar și contraindicații ale unui implant dentar.

E important de punctat faptul că nu toți pacienții pot profita de avantajele oferite de un implant dentar deoarece există câteva contraindicații în acest sens. Cu toate acestea ele nu sunt absolute, ci relative, iar majoritatea se aplică doar unei anumite perioade de timp. Desigur, pentru ca tratamentul să poată funcționa perfect este important ca pacienții să beneficieze de un consult profesionist și să țină cont de sfaturile și de recomandările medicului.

Principalele contraindicații temporare se referă la lipsa osului și prezența unor bariere anatomice în anatomia locală normală, precum nervul alveolar inferior din canalul mandibular sau sinusurile maxilare. Totodată există cazuri în care anumite formațiuni patologice precum chisturile sau tumorile prezente în aria oro-maxilo-facială reduc sau elimină complet osul necesar implantului dentar.

Altfel spus, toți pacienții care au unul sau mai mulți dinți lipsă și nu prezintă una dintre contraindicațiile menționate mai sus pot beneficia de un tratament prin implant dentar.

Aceștia sunt supuși anterior intervenției chirurgicale stomatologice unei proceduri preliminare de igienă orală. De altfel este foarte important ca igiena orală să fie efectuată corespunzător și acasă, în afara cabinetului stomatologic. Nu în ultimul rând metodele și frecvența de îndepărtare a depunerilor de tartru trebuie adaptate în funcție de dentiția și tipul lucrărilor pentru fiecare pacient în parte.

Pentru a discuta mai multe despre tratamentul prin implant dentar și pentru a putea crea un plan potrivit nevoilor dumneavoastră vă așteptăm la o consultație în clinica noastră. Dacă doriți să aflați mai multe despre implantul dentar o puteți face citind acest articol.