Pentru a putea stabili cauzele care duc la îngălbenirea dinților trebuie să știi în primul rând care este sursa culorii acestora. Culoarea dinților este dată de către un strat de dentină ce transpare prin smalț, iar cu timpul alimentele și băuturile pe care le consumăm pătrund prin stratul de smalț și ajung la nivelul dentinei. Astfel dantura noastră devine mai expusă colorării în timp, principalele cauze fiind reprezentate de diverse alimente și băuturi, tutun și chiar unele medicamente.

Alimentele. Alimentele sunt cea mai întâlnită cauză ce poate provoca îngălbenirea dinților. Printre acestea amintim fructele de pădure precum afinele sai zmeura, sosurile de soia sau de tomate, sfecla, dar bineînțeles și dulciurile.

Băuturile. Cafeaua, ceaiul sau vinurile roșii și albe contribuie semnificativ în timp la îngălbenirea dinților. Același lucru este valabil și în cazul băuturilor sportive cu aromă artificială și a băuturilor energizante. Ca urmare a acidității crescute acestea afectează smalțul și sensibilizează dinții, făcându-i să fie mai predispuși colorării.

Tutunul. În ceea ce privește tutunul substanțele care afectează dinții se numesc gudron și nicotină. Acestea sunt substanțe lipicioase ce ajută alimentele să rămână atașate de suprafața dintelui. În timp ce gudronul are culoarea neagră, nicotina este incoloră, însă are proprietatea de a se îngălbeni la contactul cu oxigenul.

Înaintarea în vârstă. Așa cum aminteam anterior dinții se îngălbenesc în mod natural pe măsură ce înaintăm în vârstă, chiar dacă folosim în mod corect și regulat periuța de dinți și ața dentară. Cu timpul smalțul dinților se deteriorează atât ca urmare a îmbătrânirii, precum și a expunerii constante la acizii din alimente și băuturi.

Medicamentele. Îngălbenirea dinților poate fi provocată inclusiv de anumite medicamente și antibiotice. Dintre acestea amintim medicamentele pentru hipertensiune arterială, tetraciclina, doxicilina, antihistaminicele sau medicamentele antipsihotice.

Scrâșnitul dinților. Acesta apare cu precădere în timpul somnului sau în momentul în care suntem stresați. Astfel acesta duce la uzura smalțului și la expunerea dentinei, care devine mai galbenă și generează aspectul de dinți îngălbeniți.

Excesul de fluor. Chiar dacă fluorul este bun pentru dinți, excesul poate duce pete cunoscute sub numele de fluoroză dentară. Surse de acumulare a fluorului sunt comprimatele de fluor, pasta de dinți, dar și apa.

Cea mai des folosită procedură pentru îndepărtarea petelor galbene de pe dinți este albirea dentară. Mai multe detalii despre aceasta, ce presupune și cum poate fi realizată poți afla din articolul pe care l-am scris pe blogul nostru aici.