Implantul dentar este acel dinte artificial ce urmează să fie implantat în locul unuia lipsă. El are la bază un șurub de titan plasat la nivelul osului maxilar cu scopul de a înlocui dintele lipsă de pe arcadă.

Foarte mulți pacienți își pun problema dacă sunt sau nu eligibili pentru un implant dentar. Adevărul este că nu există un “candidat ideal” și că aproape orice persoană care a pierdut unul sau mai mulți dinți din diverse motive poate beneficia de acest tip de tratament. Desigur, există și câteva condiții, iar pacientul nu trebuie să aibă probleme de sănătate generală care sunt contraindicate unei astfel de intervenții stomatologice.

Același lucru este valabil și din punct de vedere al vârstei. La fel ca și în cazul altor tratamente dentare, implanturile se pot insera la persoane de orice vârstă, exceptând copiii în cazul cărora nu s-a definitivat încă procesul de creștere scheletică și persoanele foarte vârstnice, de peste 90 de ani, la care vindecarea este una foarte precară.

Este de datoria medicului dentist să ia o decizie cu privire la efectuarea unui implant dentar, în urma consultului detaliat și efectuării analizelor de specialitate. În acel moment medicul va decide dacă pacientul poate beneficia de un implant sau este nevoie de un tratament alternativ.

Ce înseamnă “candidat ideal” pentru implantul dentar

În primul rând pentru a putea beneficia de un implant dentar ai nevoie de o igienă orală corectă. Menținerea implantului în stare bună necesită un periaj regulat, precum și folosirea dușului bucal.

Un aspect foarte important de care trebuie să ții cont este sănătatea gingiilor. Gingiile sănătoase ajută în sprijinul dinților, iar o boală a gingiei poate reprezenta necesitatea unui tratament distinct înainte de a continua cu un implant.

Calitatea osului maxilar, respectiv înălțimea și grosimea sa reprezintă totodată aspecte importante de care trebuie ținut cont în vederea realizării unui implant. În cazul în care calitatea sa nu permite un astfel de tratament este important de menționat faptul că ea poate fi refăcută apelând la regenerarea osoasă dirijată sau la augumentări osoase.

Nu în ultimul rând așa-zisul “candidat ideal” este unul nefumător, asta deoarece fumatul interferează cu vindecarea și poate crește riscul de eșec al implantului.

Care sunt situațiile în care nu puteți beneficia de un implant dentar

Din punct de vedere al contraindicațiilor în ceea ce privește efectuarea unui implant dentar, acestea se împart în două mari categorii: contraindicații absolute locale și contraindicații absolute generale.

Cele locale includ o igienă orală deficitară, incluzii dentare sau prezența unor formațiuni tumorale în zona în care urmează să se intervină, procese inflamatorii și diverse afecțiuni ale mucoasei bucale.

Contraindicațiile generale sunt mai multe la număr și cuprind deficitele imunitare majore, hipertensiunea arterială majoră decompensată, ciroza hepatică, afecțiunile pulmonare, pacienții diabetici și insulino-dependenți, bolnavii de cancer sub tratament, dar și afecțiunile psihotice și consumul de droguri sau alcool excesiv.

Recomandarea noastră este să apelezi întotdeauna la un profesionist care să te poată ajuta să înțelegi care este cea mai bună soluție de tratament pentru nevoie tale. La Clinica Dentară Dr. Șerban punem accent pe dialogul constant între medic și pacient pentru a fi siguri că tratamentul pe care pacienții noștri îl urmează se va desfășura în condiții perfecte. Pentru a te programa și tu la un consult te invităm să ne suni la numărul de telefon 0758.074.415.