Extracția molarului de minte (al 3-lea molar), este una dintre cele mai uzuale proceduri efectuate în Clinica Dr Șerban. Molarul de minte este ultimul dinte care erupe în cavitatea bucală din seria dinților definitivi, erupția lui începând după vârsta de 12 ani, moment în care toți ceilalți 28 de dinți definitivi sunt erupți în poziția normală.

Majoritatea pacienților au patru molari de minte, doi pe arcada superioară și doi pe arcada inferioară. De obicei, molarii de minte nu au suficient spațiu pentru a erupe în poziție normală. În timpul erupției, ei împing în ceilalți dinți, cauzând înghesuiri dentare.

Medicul dentist recomandă de obicei efectuarea unei radiografii panoramice pentru a stabili poziția de erupție a molarilor de minte. Atunci când molarii de minte sunt complet erupți și nu cauzează probleme dentare, nu se recomandă extracția lor.

În situația în care molarii de minte nu au erupt încă pe arcada dentară, ei pot fi parțial erupți, semiinclusi, sau pot fi incluși total în os, cauzând multiple probleme dentare printre care: înghesuiri dentare, carii dentare, boli ale gingiilor, boli parodontale, pericoronarite, abraziune dentară, sau malocluzii dentare.

Blog Extractie Molar Serban

Molarul de minte se extrage sub anestezie locală, iar intervenția durează de la câteva minute până la o oră, în funcție de poziția pe care acesta o are în os. Pentru ca intervenția să fie cât mai puțin traumatizantă, experiența medicului este cea mai importantă. În cei 20 de ani de experiență, Dr. Șerban Alexandru Marius a efectuat în clinica noastră peste 10.000 de extracții ale molarilor de minte.

În primele trei zile de la extracție, pacienții pot simți un disconfort local însoțit de durere (edem), iar medicul poate prescrie antibiotice locale și antiinflamatoare. Ca după orice intervenție chirurgicală, după extracția unui molar de minte pot apărea diverse complicații: infecție, vindecare întârziată, alveolite, lezări temporare ale nervului alveolar inferior, respectiv furnicături sau amorțeli în limbă, bărbie, gingie sau dinți.