Din cauza modernizării accelerate, sursele de stres cu care omul contemporan se confruntă se multiplică, însemnând că într-o măsură mai mică sau mai mare, toată lumea acumulează stres în viața de zi cu zi – oricât de mult am încerca să îl evităm (chiar și încercarea de a reduce stresul poate genera pe termen scurt, din contră, stres).

Probabil știi deja că stresul poate cauza afecțiuni precum anxietatea sau lipsa somnului, dar și afecțiuni fizice vizibile precum pierderea părului sau obezitatea. Însă știai că stresul are efecte la fel de pronunțate și asupra sănătății tale orale? Cei mai mulți nu conștientizează acest lucru – însă în continuare vei putea afla despre condițiile orale influențate de stres și impactul acestora:

1. Bruxismul (sau scrâșnirea involuntară a dinților) – în condiții de stres, îți poți scrâșni dinții în timpul unui raționament, unei acțiuni sau chiar atunci când dormi, fără să-ți dai seama. Pe termen scurt, această afecțiune va duce la afecțiuni ale smalțului dentar, ale articulației temporo-mandibulare (sau ATM), afecțiuni parodontale, împiedicând totodată realizarea implanturilor. Mai mult, pe termen lung, bruxismul poate cauza pierderi dentare.

2. Afecțiuni gingivale – stresul continuu va avea un efect negativ asupra sistemului imunitar, cauzând astfel mai multe boli sau afecțiuni, printre care și asupra gingiilor (șansele cresc dacă acestea se aflau deja într-o stare de sănătate precară).

3. Gură uscată – dacă ai simțit vreodată că ai gura uscată înainte de o întâlnire importantă sau o prezentare, atunci ai experimentat cum stresul îți reduce nivelul de salivă din gură (ceea ce este un lucru negativ, deoarece saliva ajută la îndepărtarea bacteriilor nocive, menținând în același timp interiorul gurii hidratat).

4. Ulcerul bucal – lipsa vitaminei B și un nivel ridicat de stres pot crea atacuri de ulcere bucale dureroase; acestea vor îngreuna totodată și menținerea unei bune igiene orale, înrăutățind astfel și mai mult situația.

Chiar dacă nu îl resimțim în fiecare moment din zi, stresul există și se acumulează – pentru că este un lucru inevitabil în zilele noastre. Important este să evităm situațiile de exces (mai ales pe cele de durată), care vor avea efecte nedorite asupra sănătății noastre. Nu în ultimul rând, chiar dacă stresul poate crește ignoranța și sentimentul că nu mai ai timp pentru nimic, îți recomandăm să nu neglijezi obiceiurile sănătoase de igienă dentară și vizitele la medicul stomatolog.

Dacă crezi că stresul îți afectează sănătatea orală, te poți prezenta la o consultație la Clinica Dr. Șerban pentru a trata afecțiunile orale cauzate de stres și a te ajuta în prevenirea viitoarelor boli de această natură. Te invităm să îți faci o programare sunând la numărul de telefon 0758.074.415 sau completând formularul online și așteptăm să ne întâlnim în clinică!