În ultimele două decenii, tehnicile de chirurgie dentară s-au bucurat de o mai mare atenție a cercetătorilor și dezvoltatorilor de noi tehnologii, motiv pentru care și îmbunătățirile în această arie au cunoscut o dezvoltare accelerată. În mod tradițional, chirurgia osoasă era realizată cu freze rotative clasice, ambele alternative prezentând deopotrivă avantaje și dezavantaje. 

Alternativa modernă o reprezintă o tehnologie bazată pe chirurgie piezoelectrică, fiind un aspect esențial în tratamentele de parodontologie și implantologie dentară de calitate. Piezochirurgia reprezintă subiectul pe care ne-am propus să îl explicăm mai în detaliu în acest articol.

Această tehnică a fost rapid recunoscută de către medici drept revoluționară pentru chirurgia osoasă, datorită preciziei oferite, a siguranței garantate și a unei ergonomii maxime. Așa cum am menționat mai sus, Piezochirurgia este superioară din toate punctele de vedere frezelor rotative clasice.

Spre exemplu, instrumentele rotative vor fi întotdeauna supuse imperfecțiunilor manevrării umane, putând fi greu de controlat în anumite situații, risc ce nu poate fi asumat într-un tratament ce necesită precizie maximă. Pe de altă parte, frezele rotative clasice care funcționează pe bază de energie pneumatică pentru tăiere, generează o temperatură ridicată în zona operației, crescând timpul necesar vindecării postoperatorii.

Piezochirurgia folosește microvibrații ultrasonice, care taie osul, fără a afecta alte țesuturi locale. Așadar, țesuturile moi nu vor fi atacate, timpul necesar vindecării postoperatorii fiind redus semnificativ. Totodată, comparativ cu tehnica clasică de preparare a site-ului implantar, Piezochirurgia este mai rapidă, reduce numărul de celule inflamatorii și oferă control sigur intra-operator.

Printre avantajele Piezochirurgiei se mai numără:

  • oferă control și precizie maxime;
  • tăieturile micrometrice sunt active doar pe țesutul osos;
  • oferă vizibilitate intra-operatorie maximă;
  • efectul de cavitate ultrasonică minimizează sângerările;
  • țesuturile moi (precum nervi, vase sau membrane sinusale) sunt protejate;
  • este un tratament minim invaziv.

La Clinica Dr. Șerban, folosim Piezochirurgia în tratamentele de chirurgie dentară, pentru ca pacienții să se poată bucura de rezultate de maximă calitate. Dacă medicul ți-a recomandat să urmezi unul dintre tratamentele de mai jos, considerăm că este util să cunoști care sunt beneficiile Piezochirurgiei în acestea. 

Tehnica Sinus LiftImplant dentarExtracții dentare
– risc scăzut de perforare a membranei sinusale;
– lipsa complicațiilor postoperatorii;
– scăderea edemului postoperator.
– preparare sigură, fără lezare a nervului alveolar inferior;
– lipsa edemului post operator;
– stabilitate primară bună;
– posibilitatea corectării axului implantelor;
– vindecare rapidă.

– păstrarea nivelului osos în extracțiile dentare dificile (molari de minte incluși, dinți achilozați);
– reducerea trismusului sau edemului post operator;
– posiblitatea inserării cu succes a implantelor postextracționale;
– scăderea edemului postoperator.

Printre tratamentele de mai sus, Piezochirurgia mai este folosită cu succes și pentru detartraj, în tratamentele de canal la microscop, în prepararea dinților în scop protetic, dar și în închiderea marginală a coroanelor protetice. Astfel, tehnica se dovedește a fi mai puțin traumatizantă, fiind totodată foarte exactă în finisarea zonelor de maximă importanță.

În concluzie, Piezochirurgia este indispensabilă în chirurgia dentară, îndeplinind toate necesitățile pentru ca medicii specialiști să poată realiza tratamente de cea mai înaltă calitate. Precizia și controlul specifice oferă cele mai bune rezultate pentru confortul pacienților atât în cabinetul medicului, cât și în vindecarea postoperatorie.

Dacă îți dorești să afli și mai multe despre acest subiect, te invităm să urmărești interviul nostru acordat Irinei Mohora de la TVR 1, în cadrul emisiunii Medical TV. Pentru programări, ne poți suna la numărul de telefon 0758.074.415 sau poți completa formularul online din pagina de contact.