Din punct de vedere medical respirația urât mirositoare poartă denumirea de “halenă”; în mod evident aceasta este neplăcută atât pentru tine, deoarece te poate face să te simți incomod în momentul în care porți un dialog cu cineva, cât și pentru cei care se află în apropierea ta. Pentru a evita apariția respirației urât mirositoare este important să înțelegi care sunt cauzele ce o provoacă. Acestea pot avea la bază igiena orală precară, alimentația sau un stil de viață nesănătos.

Absența unei igiene orale corecte

Igiena orală reprezintă principala cauză ce duce la o respirație urât mirositoare. De aceea este important ca peirajul dentar să fie realizat corect și completat cu utilizarea aței dentare, astfel încât să fie curățată întreaga cavitate bucală. Recomandarea noastră este să te speli pe dinți de două ori pe zi și să folosești o pastă de dinți cu fluor care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a reziduurilor de mâncare. Totodată este important ca igiena orală realizată zilnic la domiciliu să fie completată cel puțin de două ori pe an și cu expertiza medicului stomatolog.

Alimentația

Respirația urât mirositoare poate proveni inclusiv de la alimente ce au un miros puternic, precum usturoiul, ceapa sau anumite condemente și brânzeturi. Alte alimente, precum cafeaua, pot afecta respirația chiar dacă mirosul lor nu este unul înțepător. Pentru a nu avea probleme din acest punct de vedere îți recomandăm consumul moderat al alimentelor mai sus menționate și, bineînțeles, periajul corect al dinților în momentul în care acestea sunt consumate.

Tutunul

Este cunoscut faptul că fumatul sau mestecatul de tutun cauzează atât respirația urât mirositoare, cât și apariția unor pete pe dinți. Indicat ar fi ca, pentru a avea o respirație cât mai proaspătă și o dantură cât mai sănătoasă, să reduci pe cât posibil consumul de tutun sau chiar să elimini cu totul această activitate din stilul tău de viață.

Afecțiunile medicale

Există și cazuri în care respirația urât mirositoare este cauzată de diverse afecțiuni medicale, precum xerostomia sau, așa cum este aceata cunoscută în limbajul popular, “gura uscată”. Aceasta apare în momentul în care secreția de salivă în gură este redusă. Deoarece saliva ajută la umezirea gurii și îndepărtează bacteriile, absența ei cauzează indirect apariția respirației urât mirositoare. Alte afecțiuni care pot avea efecte asemănătoare sunt cele gastrointestinale, diabetul sau infecțiile la nivelul gâtului și toracelui.

Ce trebuie făcut pentru a elimina respirația urât mirositoare

În primul rând, așa cum spuneam anterior, igiena orală este foarte importantă, la fel și vizitele periodice la stomatolog. Totodată îți recomandăm să nu neglijezi curățarea limbii, deoarece aceasta este printre cele mai eficiente metode de a scăpa de halenă. Consumă cât mai multă apă și redu pe cât posibil consumul de cafea sau băuturi alcoolice, deoarece acestea duc la deshidratare.

Dacă mirosul neplăcut al cavității bucale persistă este indicat să apelezi la un control stomatologic, deoarece respirația urât mirositoare poate duce la apariția unei boli gingivale sau digestive și poate fi o consecință a administrării anumitor medicamente. Putem povesti oricând mai multe pe acest subiect la Clinica Dentară Dr. Șerban. Dacă te afli în vreuna dintre situațiile descrise în acest articol te invităm să ne suni la numărul de telefon 0758 074 415 pentru a-ți face o programare.