Parodontologie

Boala parodontala are ca principale cauze existenta placii bacteriene si a tesutului de granulatie acumulat la nivelul radacinilor dentare. Tratamentele parodontale pe care vi le punem la dispozitie in clinica noastra implica manopera minim traumatizanta si cele mai bune conditii de igiena si sterilizare a echipamentelor medicale, conform cu toate standardele UE.

Ce este parodontologia si cum te putem ajuta sa o tratezi ?

Parodontologia poate aparea in momentul in care la nivelul radacinii dintilor se acumuleaza placa bacteriana si tesutul de granulatie. Cea mai simpla metoda de tratament este detartrajul, de acesta putand beneficia cei care au inceput de parodontoza. In cazul in care boala este mai avansata, recomandam o procedura mai complexa: periajul profesional urmat de chiuretajul tesutului si tratarea gingiilor cu antiinflamatorii si antibiotice.

Toate procedurile medicale se realizeaza in cadrul clinicii noastre in cele mai bune conditii, fara ca tu sa simti vreun disconfort ulterior.

Daca te afli in situatia in care ai pierdut deja unul sau mai multi dinti din cauza bolii parodontale, poti lua de asemenea in considerare implantul dentar, o metoda non-invaziva ce iti va imbunatati viata in mod considerabil.

Iata care sunt semnele care iti vor arata ca suferi de boala parodontala:

 • sangerari gingivale
 • inflamarea si inrosirea gingiilor
 • respiratie urat mirositoare
 • pierdere osoasa

Tipuri de boala parodontala

Parodontita se manifesta diferit, in functie de stadiu:

 • Gingivita – este cea mai usoara forma a acestei afectiuni. Iti poti da seama daca suferi de aceasta afectiune urmarind simtomele: inrosirea, umflarea si sangerarea gingiilor (in mod deosebit la periajul zilnic). Aceasta este reversibila daca beneficiezi de un detartraj, un periaj profesional, tratament gingival si o igiena orala foarte buna.
 • Parodontita acuta – aparitia pungilor parodontale (spatii formate intre dinte si os, prin separarea gingiilor de dinte).
 • Parodontita cronica – in momentul in care pungile parodontale se adancesc, tesuturile alaturate sunt distruse, iar dintele afectat capata mobilitate sporita si trebuie, in cele din urma, extras.

Cauzele bolii paradontale

Principalele cauze ce duc la aparitia bolii parodontale sunt urmatoarele:

 • Igiena necorespunzatoare – neglijarea acestui aspect este principalul factor care duce la aparitia parodontozei. Daca nu se respecta regulile igienei orale, placa dentara duce la formarea tartrului si a pungilor parodontale. In urma aparitei acestora, se favorizeaza suprainfectia, mobilitatea dentara, si, in final, pierderea dintilor.
 • Stresul – reprezinta un factor de risc in aparitia bolilor parodontale pentru ca favorizeaza scaderea imunitatii. In acest fel, organismul nu mai are capacitatea de a lupta cu acest tip de infectii.
 • Fumatul – conform unor studii realizate recent, unul dintre cei mai importanti factori ce favorizeaza aparitia bolilor parodontale este si fumatul.
 • Diabetul – persoanele care sufera de diabet au redusa capacitatea organismului de a se apara de infectii, motiv pentru care sunt predispuse la boli sistemice sau parodontale.
 • Sarcina si pubertatea – in aceste cazuri, in organism au loc diferite dezechilibre hormonale ce afecteaza, printre altele, si gingiile. In aceasta perioada in mod deosebit, recomandam spalarea si ingrijirea cat mai atenta a dintilor.
 • Bruxismul – scrasnitul voluntar sau involuntar al dintilor suprasolicita tesuturile si duce in cele din urma la afectarea si resorbtia osului din jurul dintelui.

Cum se pot trata bolile parodontale?

In urma diagnosticarii, le sugeram clientilor nostri diverse tipuri de tratament. Acestea depind de stadiul in care se afla boala si consta in proceduri chirurgicale sau non-chirurgicale, minim invazive, nedureroase si realizate in conditii de maxima igiena si siguranta.

 • Detartrajul, periajul si tratamentul gingival
 • Chiuretajul sub si supra gingival
 • Aditia de gingie (tesuturi moi) si tesuturi osoase

Recomandam tuturor pacientilor efectuarea de controale periodice (la 6 luni) si profilaxia anuala (detartraj, periaj, tratament gingival) pentru a preveni evolutia bolilor parodontale.