Este foarte probabil ca până acum medicul tău stomatolog să îți fi cerut o radiografie a dinților tăi pentru a-ți analiza sănătatea orală. Acestea se realizează cu ajutorul razelor X de intensitate mică, pentru a captura imagini din interiorul cavității bucale, altfel inaccesibile, cum ar fi eventuale chisturi, leziuni osoase, erupții dentare anormale, poziționări ale molarilor de minte, boli parodontale, leziuni endodontice sau carii.

Razele X reprezintă o practică esențială în stabilirea unui diagnostic corect și precis, dar și în monitorizarea pe termen lung a evoluției danturii. Astfel, în cazul copiilor, pot fi monitorizate evoluția erupțiilor dentare și dezvoltarea mugurilor dentari, iar general pot fi monitorizate evoluțiile leziunilor apicale, parodontale sau a resorbțiilor osoase. Totuși, impresia că radiografiile sunt dăunătoare pentru sănătatea nosatră este comun răspândită, nefiind pe deplin înțeleasă.

Într-adevăr, radiografiile cu raze X presupun radiații, doar că nivelul acestora este foarte mic, fiind astfel considerat sigur pentru copii și adulți. Un alt factor care influențează nivelul de radiații îl reprezintă aparatura folosită în clinică: realizarea radiografiilor digitale scade chiar și mai mult nivelul radiațiilor decât radiografiile developate pe film radiologic.

La Clinica Dr. Șerban folosim numai aparatură de ultimă generație, precum MyRay RXDC (HyperSphere Technology) și MyRay Hyperion X5 (Easy 3D & 2D), care sunt cu 90% mai eficiente decât aparatele clasice. Astfel, pacienții noștri se bucură de tratamente de maximă calitate și de confort sporit în clinică, neavând motive de îngrijorare pentru sănătatea lor.

Pentru a înțelege și mai bine nivelul mic de radiații pe care îl presupun radiografiile cu raze X, am pregătit o serie cu surse de radiații din viața de zi cu zi (fiindcă suntem expuși constant la astfel de radiații) și dozele medii în microsieverți, adică unitatea de măsură a nivelului de radiații:

Sursa de radiațiiDoze medii în microsieverți
Radiografie retroalveolară efectuată cu aparatura digitală Morita sau Planmeca2-4 μSv
Doza medie de radiație naturală zilnică4-7 μSv
Radiografie panoramică efectuată cu aparatură digitală Morita sau Planmeca6-9 μSv
Zbor cu avionul de la București la Londra23 μSv
Locuit într-o clădire din cărămidă, piatră sau beton timp de un an70 μSv
Fumat 1,5 pachete de țigări pe zi timp de un an98 μSv
Tomografie computerizată CBCT (tomografie cu fascicul conic) Morita sau Planmeca20-250 μSv
Tomografie computerizată (tomografie volumetrică)1.200-3.300 μSv
Doza de radiații anuale de la care apare riscul dezvoltării cancerului100.000 μSv
Doza de radiații anuale de la care o persoană poate avea simptome de greață și vomă2.000.000 μSv
Doza de radiații anuale considerată fatală-10.000.000 μSv

Cel mai probabil te-au surprins datele de mai sus. Acest lucru este normal de altfel, deoarece am auzit de mici că radiografiile cu raze X sunt dăunătoare și încercăm să ne ferim de ele, fără a înțelege ce presupun de fapt. Iar puțină informare arată că de fapt suntem supuși unei doze mai mari de radiații într-o zi obișnuită decât în urma unei radiații retroalveolare.

Dacă ai mai multe întrebări despre radiografiile dentare cu raze X sau despre efectele acestora și procesul propriu-zis, nu ezita să ne întrebi la următoarea vizită în clinică! Pentru programări ne poți suna la numărul de telefon 0758.074.415 sau completa formularul online.