Caută
Close this search box.
Ce presupune implantul dentar în cazul pacienților cu diabet

Ce presupune implantul dentar în cazul pacienților cu diabet

Navigare rapidă articol

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică a metabolismului caracterizată prin hiperglicemie. Deși medicii dentiști evită uneori recomandarea unor tratamente stomatologice pacienților care suferă de diabet zaharat, acestea pot fi efectuate fără probleme cât timp sunt respectate indicațiile venite din partea specialiștilor.

Totuși este important de menționat cum poate influența afecțiunea planul de tratament și ce implică ea de fapt în cazul pacienților diabetici care vor să apeleze la un implant dentar. Pentru început menționăm faptul că o serie de statistici în acest sens indică o rată de succes a implanturilor dentare la pacienții diabetici de 85,5 – 100%, ce poate fi comparată cu cea a pacienților nediabetici.

Principalele probleme pe care le pot întâmpina pacienții cu diabet sunt inflamațiile gingivale și afecțiunile parodontale, mobilitatea dentară și pierderea dinților. De aceea recomandarea noastră este ca, în cazul pacienților care suferă de diabet, grija pentru sănătatea orală să reprezinte o prioritate.

Totodată înaintea efectuării unui implant dentar pacientul trebuie să facă un set de analize. Dacă acesta are o anumită afecțiune este foarte important ca medicul stomatolog să colaboreze cu medicul specialist.

Reușita unui implant dentar este influențată inclusiv de tipul de diabet: astfel rata de eșec a acestuia este mai mare la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 decât la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

În ceea ce privește edentația, persoanele cu diabet trebuie să efectueze mai multe teste decât ceilalți pacienți pentru evaluarea stării generale de sănătate a organismului (radiografii, tomografii computerizate și analize ale sângelui). Printre complicațiile care ar putea interveni în cazul diabeticilor se numără constituirea plăcii bacteriene subgingivale și creșterea riscului infecțiilor dentare, dar și afecțiuni gingivale și chiar pierderea dintelui și a osului.

Utilizarea unui antibiotic profilactic, clătirea gurii cu clorhexidină, implanturile acoperite cu material bioactiv și implanturile cu dimensiuni mai mari pot prelungi durata de viață a implanturilor în cazul persoanelor cu diabet zaharat. De asemenea rata de succes a implantului poate crește dacă pacientul, împreună cu medicul dentist aleg să apeleze la tehnica PRF și la terapia antimicorbiană HELBO.

Cu toate acestea implantul dentar este interzis în cazul bolilor grave ca leucemia, cancerul, afecțiunile reumatice și afecțiunile renale grave.