În primul rând, pentru a înțelege de ce nu este nevoie să-ți faci griji în privința sa și de ce poate reprezenta alternativa perfectă în fața lucrărilor clasice, trebuie să știi concret ce este acela un implant dentar. Simplu spus, implantul dentar este un dinte artificial ce urmează să fie implantat în locul unuia lipsă. El are la bază un șurub de titan plasat la nivelul osului maxilar cu scopul de a înlocui dintele lipsă de pe arcadă.
Care sunt avantajele implantului dentar în fața lucrărilor clasice
Mulți pacienți optează pentru realizarea lucrărilor clasice fără a cunoaște de fapt avantajele unui implant în fața acestora. Puțini știu că domeniul stomatologic s-a bucurat de o evoluție impresionantă în ultimii ani, motiv pentru care în prezent implantul dentar este mult mai eficient comparativ cu o punte dentară.
- Implantul dentar împiedică pierderea de masă osoasă și nu afectează deloc dinții vecini. Acest lucru e important de reținut, deoarece în cazul lucrărilor clasice dinții vecini sunt folosiți ca suport pentru cei artificiali și trebuie șlefuiți; însă dacă vei apela la un implant nu vei mai avea această problemă.
- Totodată implantul dentar te va ajuta și din punct de vedere estetic, dar și al confortului. Astfel vei putea zâmbi încrezător, iar cei din jur nu vor observa vreo diferență între implant și dinții naturali. La finalul tratamentului vei putea vorbi și mânca incomparabil mai bine și te vei putea bucura astfel de un confort sporit.
- Pe termen lung, comparativ cu metodele tradiționale, implantul dentar reduce riscul de apariție a cariilor, deteriorarea structurii osoase și distrugerea dinților învecinați. Mai mult, implanturile dentare sunt extrem de durabile și, îngrijite corect, vei putea beneficia de ele pentru toată viața.
Ce presupune inserarea implantului dentar
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi despre inserarea implantului dentar în os este acela că procedura chirurgicală nu este deloc dureroasă și este minim invazivă, deoarece totul se realizează sub anestezie locală.
- Prima etapă: medicul va plasa implantul la nivelul maxilarului și îl va acoperi cu un șurub, iar ulterior acesta se va acoperi de gingie. Procesul poartă numele de osteointegrare și durează între 3 și 6 luni.
- Cea de-a doua etapă implică descoperirea implantului și aplicarea unui bont de vindecare. Acesta din urmă va sta între 7 și 10 zile pentru vindecarea gingiei. În final medicul specialist va face o coroană și un bont pe care aceasta va fi prinsă, ambele de dimensiunea, forma și culoarea dinților naturali. Odată finalizată, coroana este atașată implantului prin înșurubare.
- Procesul de vindecare: la finalul procedurii este posibil să apară unele umflături și o mică durere, însă acestea sunt normale, temporare și pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor prescrise de medicul specialist. Totodată în timpul procesului de vindecare îți recomandăm să apelezi la o dietă compusă din alimente moi și supe călduțe.
Pentru ca tratamentul să se bucure de un succes pe termen lung va fi nevoie de o igienă orală impecabilă realizată la domiciliu, dar și de vizite periodice la stomatolog pentru efectuarea controalelor profesionale, cu aparatură de specialitate.
Poți afla mai multe despre serviciile de implantologie pe care le oferă clinica noastră de aici, iar dacă ai nevoie de o programare pentru un consult te invităm să ne suni la numărul de telefon 0758.074.415.