Primul lucru pe care trebuie să îl știi despre detartraj este faptul că acesta reprezintă o procedură de natură neinvazivă cu rol de înlăturare a plăcii bacteriene sau a tartrului sau ce se găsește pe dantură.
Foarte mulți pacienți nu iau în seamă apariția tartrului decât în momentul în care acesta devine vizibil. Totuși tartrul este prezent și își face efectul încă din stare incipientă, atunci când nu este observat, motiv pentru care detartrajul trebuie făcut chiar dacă pacienții nu văd anumite pete pe dantură.
Detartrajul nu afectează smalțul și sensibilitatea dinților
În primul rând trebuie să știi faptul că detartrajul nu afectează smalțul dinților, în ciuda falselor informații pe care le-ai putea primi în acest sens. Mulți pacienți evită detartrajul și se tem că acesta le va sensibiliza dantura, însă el îndepărtează doar colorațiile și depozitele de tartru de la suprafața dinților. Slăbirea smalțului și apariția cariilor sunt provocate de placa bacteriană acumulată în timp pe dinți, nicidecum de detartraj.
Detartrajul nu este necesar doar pacienților care nu au o igienă corectă
Totodată există un mit conform căruia detartrajul este necesar doar pacienților care nu au o igienă corectă. Acesta este fals deoarece, chiar dacă periajul efectuat în urma meselor principale ale zilei reușește să curețe dinții și să elimine resturile, el nu îndepărtează și microorganismele care contribuie la formarea plăcii bacteriene. Așadar periajul dentar trebuie completat periodic de o curățare profesională, cu precădere în cazul pacienților care beneficiază de alte lucrări dentare.
Detartrajul nu este o procedură de albire a dinților
O altă informație falsă de care te-ai putea lovi susține că detartrajul este o procedură de albire a dinților. Cele două tehnici sunt, însă, diferite, detartrajul contribuind la îndepărtarea pietrei dentare și ajutând, indirect, prin eliminarea coloranților de pe dinți, la albirea ușoară a acestora. Totuși trebuie reținut faptul că scopul detartrajului nu este de a albi dantura.
Care sunt avantajele unui detartraj
Detartrajul îți poate oferi mai multe avantaje, pe lângă o curățare perfectă a dinților și o îmbunătățire a aspectului estetic. Acesta constribuie la dispariția petelor de pe dinți și la prevenirea apariției cariilor, înlătură mirosul neplăcut al gurii și îți redă senzația unor dinți foarte curați. De altfel durata procedurii este scurtă și lipsită de durere.
Pentru efectuarea unui detartraj clinica noastră apelează la metoda cu ultrasunete.
Cât de des trebuie efectuat detartrajul
Recomandăm efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni, însă în cazul pacienților fumători sau care consumă des cafele ori sucuri acidulate procedura poate fi repetată chiar mai des, o dată la 4 luni. Pentru a fi eficient detartrajul trebuie urmat fie de procedura de air flow, fie de periajul profesional.