Caută
Close this search box.
Tot ce trebuie sa stii despre albirea dintilor

Tot ce trebuie sa stii despre albirea dintilor

Navigare rapidă articol

Sanatatea dentara a fost si este in continuare strans legata de termenul frumusete. De asemenea, culoarea dintilor a reflectat mai mereu nivelul de igiena, atentia acordata acestora avand un impact asupra aspectului general. Acestea sunt motivele pentru care culoarea alba a dintilor a devenit un reper al frumusetii, fiind dorita de orice persoana.

Cum putem sa avem o culoare mai alba a danturii? Este igiena singura modalitate prin care sa avem dinti mai curati? Ei bine, adevarul este ca un periaj mai des si de durata mai lunga nu va reusi sa ofere acea culoarea dorita de alb, ba chiar ar putea sa afecteze smaltul. Ce inseamna smalt? Sa facem inainte de toate o scurta prezentare a structurii dintelui.

Dintii sunt formati din 4 straturi: smalt, cement, dentina si pulpa. Fiecare dintre aceste straturi are o anumita grosime si un anumit rol, tratamentul de albire efectuandu-se doar asupra smaltului, fiind primul strat de la exteriorul dintelui si cu importanta deosebita asupra culorii.

In dorinta de a oferi o culoare mai alba danturii, pe piata au fost lansate tot felul de produse sau metode ce nu au facut altceva decat sa afecteze structura dintilor, sa reduca stratul de smalt, avand ca rezultat o hipersensibilitate dentara, iar totodata culoarea nu a fost cea dorita. Solutia este oferita doar de un cabinet stomatologic, dotat corespunzator si care foloseste cele mai inovative tehnici, aspect pe care noi, cei din echipa drserban.ro, il tratam cu o atentie deosebita si-l indeplinim cu succes.

Ce inseamna tratamentul de albire a dintilor ?

Petele dentare sau, asa cum mai sunt ele numite din punct de vedere stomatologic – discromiile dentare, indiferent daca sunt forme mai usoare sau moderate, daca sunt aparute pe dinti vitali sau devitali, pot fi indepartatate cu ajutorul unui tratament specific.

In ce consta tratamentul? Ei bine, este vorba despre folosirea unor produse speciale pe care le aplicam pe suprafata smaltului. Daca va intrebati in ce masura afecteaza acestea smaltul puteti avea siguranta ca nu o face in vreun fel, fiind de cea mai buna calitate si testate clinic. In acest sens, coloratia dentinei nu este afectata deloc, iar rezultatul este un dinte sanatos, mai alb si mai estetic.

Totodata, in situatia dintilor devitali, adica a celor fara pulpa, produsele de aplicare pe care le folosim sunt aplicate direct in camera pulpara, rezultatul fiind la fel din punct de vedere al calitatii si al aspectului.

Este albirea efectuata in cadrul cabinetului singura modalitate ?

Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate este evident ca apelarea la un specialist, la un medic stomatolog, este cea mai buna solutie, insa procesul de albire poate fi executat chiar si la domiciliu.

Exista acea procedura de „home bleaching”, care poate fi realizata chiar si de acasa, de catre pacient, insa doar cu indicatiile si sfaturile primite de la medic. In acest caz rezultatele nu sunt la fel de rapide, fiind in medie nevoie de aproximativ 2 saptamani pentru a realiza intregul proces, dar efectele sunt vizibile chiar din primele 3-4 zile.

Aduce albirea dintilor efecte secundare ?

Aici trebuie sa se inteleaga albirea dintilor din 2 perspective: una in care se folosesc metode nesanatoase, ce afecteaza smaltul si care aduc efecte secundare pe termen lung, respectiv un tratament de albire efectuat de profesionisti, ce prezinta anumite efecte secundare, insa doar pe o perioada scurta de timp.

La ce efect secundar ne referim? E vorba despre o usoara sensibilitate a dintilor atunci cand intra in contact cu alimente reci, fierbinti, dulci, dar care dispare odata cu incetarea tratamentului respectiv.

De asemenea, mai poate aparea ca efect o usoara iritatie a gingiei, insa nu una care sa afecteze pe termen lung sau care sa nu fie suportabila. Referitor la sanatatea dintilor nici nu ramane loc de discutie, acestia trebuind sa fie fara carii.

Care este durata efectului de albire ?

Important de stiut este faptul ca durata acestui efect de albire depinde foarte mult de alimentatie si igiena, astfel incat cam 3 ani este perioada medie in care acest aspect se pastreaza.

Asadar, pentru a reusi sa aveti o dantura alba si pentru o perioada cat mai indelungata de timp va recomandam sa renuntati la fumat, precum sa aveti un consum moderat de alte alimente ce pateaza smaltul, cum ar fi cafeaua, ciocolata, vinul rosu, fructele de padure sau citricele.