Caută
Close this search box.
Efectul băuturilor asupra dinților

Efectul băuturilor asupra dinților

Navigare rapidă articol

Este o părere răspândită faptul că alimentele au un efect mai pronunțat asupra danturii noastre decât băuturile. Până la urmă, băuturile doar trec prin cavitatea bucală, în vreme ce mâncarea poate rămâne printre dinți mai mult timp. Dar unele băuturi pot rămâne și ele pe suprafața dinților, fiind cel puțin la fel de dăunătoare ca alimentele solide. În continuare îți vom prezenta băuturile în funcție de efectul lor asupra danturii:

Băuturi cu efect neutru:

  • Apa – este neutră în ce privește aciditatea și conține adesea fluor, care contribuie la sănătatea orală;
  • Laptele – conținutul de calciu și aciditatea scăzută a laptelui îl înscriu în lista băuturilor ce nu-ți afectează dantura;
  • Ceaiul verde – are numeroși antioxidanți și un conținut redus de aciditate; desigur, este recomandat să îl consumi fără zahăr.

Băuturi dăunătoare:

  • Sucul acidulat – pe cât este de bun la gust, pe atât rău îi face danturii tale; cauza este cantitatea mare de zahăr pe care o conține și aciditatea ridicată, care îți vor slăbi smalțul dentar în timp;
  • Energizantele – cu toate că promit rehidratare și energie în plus, acestea conțin foarte mult zahăr și materie acidă nocivă pentru dinți;
  • Sucul de fructe – deși par alternativa sănătoasă, și acestea conțin mult zahăr și sunt acide (mai ales cele de citrice); recomandarea noastră este să alegi să mănânci fructele, în loc să le bei;
  • Băuturile alcoolice – smalțul și gingiile tale vor avea mult de suferit de pe urma consumului de alcool, din cauza zahărului și a acidității; în plus, unele băuturi, cum ar fi vinul, reprezintă un risc în plus de decolorare a dinților;
  • Cafeaua – îndulcitorii și temperatura ridicată duc la clasificarea cafelei drept o băutură dăunătoare; poți încerca să o consumi rece, fără zahăr, pentru a-ți proteja zâmbetul. Totodată, cafeaua rămasă pe suprafața limbii poate provoca respirație urât mirositoare sau halitoză.

În caz că încă ești nesigur dacă o bună igienă dentară merită sacrificarea băuturii preferate, supunem atenției următorul experiement cu un ou fiert. De ce fix un ou fiert? Deoarece compoziția cojii oului fiert se aseamănă foarte mult cu cea a smalțului dinților. Experimentul constă în plasarea unui ou fiert într-un pahar cu suc pentru mai mult timp, pentru a vedea care sunt efectele acidului din suc asupra smalțului dinților. Scopul experimentului este de a conștientiza posibilele efecte asupra igienei tale dentare – dar există și câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni aceste efecte, despre care am scris mai jos.

Acum, iată ce ar trebui să știi pentru a avea grijă de igiena ta dentară, în timp ce nu faci compromisuri prea mari în ceea ce privește băuturile preferate:

  • Clătește-ți gura cu apă după băuturile acidice;
  • Folosește un pai pentru a limita contactul băuturii cu dinții;
  • Alege întodeauna varianta neîndulcită, când poți;
  • Consumă totul cu moderație;
  • Apelează la tratamente de specialitate, cum ar fi albirea dentară.

Fă-ți o programare la Clinica Dr. Șerban sunând la numărul de telefon 0758.074.415 pentru un zâmbet larg și strălucitor!