Caută
Close this search box.
Top 9 afectiuni dentare dintre cele mai frecvente

Extractia dentara – etape

Navigare rapidă articol

Ce este tratamentul de canal si cand este acesta necesar ?

Acesta se refera la scoaterea nervului din dintele nesanatos, atunci cand pulpa sa este infectata. Cauza cea mai frecventa o reprezinta cariile profunde, dar mai poate fi vorba si despre necesitatea pregatirii dintelui in scop protetic, cand nu mai este posibila pastrarea vitalitatii sale.

In mod normal, este necesara o singura astfel de sedinta, dar am intampinat si situatii in care lipsa timpului necesar sau prezenta unor infectii avansate au impiedicat finalizarea cu succes a unui tratament de canal in cadrul aceleiasi sedinte, acesta extinzandu-se astfel la doua.

Recomandarea noastra ca medici este de a nu apela la diverse substante si solutii in vederea devitalizarii pulpei dentare. Atat pentru confortul propriu, dar mai ales pentru siguranta, sfatul nostru este de a beneficia de anestezie in cadrul unui cabinet specializat. Aceasta este necesara inaintea inceperii tratamentului.

Tratamentul de canal si ce implica acesta

Foarte important pentru reusita unui astfel de tratament este ca izolarea dintelui de cavitatea bucala sa fie facuta cu maximum de precautie, asemenea si irigarile riguroase realizate in paralel cu hipoclorit de sodiu. Consideram ca este necesar a va aduce la cunostinta toate acestea intrucat, astfel, pe durata intregii operatiunii veti fi mai detasat pentru ca veti sti ce se intampla. Prin realizarea acestor pasi, rezulta o preparare mecanica adecvata a canalelor radiculare.

Exista posibilitatea ca ulterior incheierii tratamentului endodontic, pacientul sa simta o sensibilitate la presiune, precum si un disconfort local temporar. Este perfect normal, cazurile in care este necesara administrarea de antiinflamatoare fiind destul de rare.

Sunt 3 aspecte importante de care trebuie sa se tina cont in vederea finalizarii cu succes a unui tratament pe canal. Iata despre ce este vorba:

1 – Radiografiile
Acestea trebuie realizate pentru a vedea in ce stare se afla dintele, precum si care este morfologia interna a sa. Ulterior tratamentului mai trebuie realizata una, pentru a vedea daca a fost sau nu un tratament de succes.

2 – Diga
Este vorba despre membrana verde ce izoleaza dintele de restul cavitatii bucale. Conteaza pentru ca este responsabila de impiedicarea solutiilor chimice sa patrunda in mediul ce il inconjoara. Inghitirea substantei poate provoca probleme la nivelul tractului digestiv.

3 – Apex locator
Face referire la aparatul ce ajuta in determinarea lungimii canalelor radiculare. Rolul sau este de a ghida medicul in efectuarea obturatiei de canal potrivite, beneficiind astfel de o precizie exemplara.

Desigur, la final este necesara verificarea tuturor pasilor efectuati, printr-o radiografie de control. Medicul stomatolog va folosi un material de obturatie capabil sa sigileze tridimensional canalul, pana in punctul in care este constructia apicala din varful radacinii. In situatia in care sunt sesizate greseli de obturatie post tratament, este necesara refacerea radiografiilor si remedierea situatiei.

Atunci cand pasii mai sus mentionati sunt respectati si indepliniti corespunzator, este eliminata complet posibilitatea aparitiei unor infectii in os sau in jurul radacinii dintelui. De preferat este ca abordarea chirurgicala sa nu fie necesara insa. Bineinteles, nu este suficient ca numai aspectele de mai sus sa fie luate in calcul in anumite situatii.

De stiut ca endodontia reprezinta o ramura deosebit de complexa si laborioasa, iar nerespctarea unei reguli oricat de mici poate rezulta in efecte de nedorit !

Daca situatia impune realizarea unui tratament de canal, aveti grija sa respectati sfatul medicului si sa nu luati antibiotice sau alte medicamente dupa auz. In nici un caz acestea nu reprezinta cai de a devitaliza dintele. Cele mai multe dintre tratamente respecta acest tipar, deci este bine sa aveti in vedere informatiile mai sus prezentate. In BLOGUL CLINICII DR. SERBAN gasiti si alte informatii relevante cu privire la diversele proceduri stomatologice existente.