Tratamentul endodontic reprezintă o procedură stomatologică ce tratează afecțiunile nervului. Acesta elimină infecțiile ce apar la pulpa dentară în urma evoluției cariilor, iar evoluția medicinei moderne permite salvarea aproape a oricărui dinte fără ca medicul dentist să fie nevoit să apeleze la o extracție.
Lezarea pulpei dentare poate fi provocată atât de carii, cât și de procedurile dentare repetate, executate în apropierea pulpei. Este necesar să apelăm la tratamentul endodontic în momentul în care radiografiile arată că pulpa dentară a fost afectată de o infecție bacteriană. Dacă tratamentul de canal nu este efectuat la timp, infectarea pulpei dentare poate duce la necroză, iar bacteriile vor putea avansa către os, provocând chiar și distrugerea acestuia sau formarea unor abcese.
Simptomele infecției includ dureri în timp ce pacientul consumă alimente sau băuturi fierbinți ori foarte reci, dureri în timpul masticației, iar în final infecția are ca efect inclusiv pierderea unui dinte.
Înaintea începerii tratamentului endodontic medicul stomatolog trebuie să stabilească un diagnostic corect în baza datelor clinice și a radiografiilor dentare oferite de pacient. În funcție de gradul de afecțiune a pulpei dentare putem apela la trei variante de tratament:
- Dacă afecțiunea este mică sau medie (granuloame, chisturi mici) recomandăm efectuarea unui tratament endodontic al dintelui. Acesta poate dura mai multe ședințe, în funcție de cât de complex este cazul, însă reprezintă tratamentul cel mai eficient.
- Dacă afecțiunea este mare (chisturi mari) și / sau tratamentul endodontic nu este suficient se recomandă o intervenție chirurgicală numită rezecție apicală.
- Dacă dintele nu mai are stabilitate în os, este foarte distrus sau infecția este întinsă este recomandată extracția dintelui.
Ca urmare a etapelor destul de meticuloase în realizarea tratamentului endodontic o ședință poate dura între una și trei ore. Majoritatea cazurilor pot fi tratate în cadrul unei singure ședințe, însă există și situații cu un nivel crescut de dificultate, în care vor fi necesare mai multe întrevederi. Totuși durata exactă a unui tratament poate fi stabilită doar în urma unei consultații.
Tratametul endodontic nu este dureros deoarece este realizat în urma unei anestezii locale. Cu toate acestea, în urma efectuării tratamentului dintele va continua să fie sensibil preț de câteva zile, însă acesta este un aspect normal.
Dacă tratamentul endodontic este efectuat la timp acesta are o șansă de reușită foarte mare. E important însă de știut faptul că medicina nu este o știință exactă, astfel că succesul unui tratament depinde de foarte mulți factori, iar unii dintre aceștia, cum ar fi răspunsul organismului uman la infecție, nu pot fi anticipati de către medicul stomatolog.
În clinica noastră tratamentul endodontic se efectuează sub controlul microscopului. Acest lucru înseamnă că medicul specialist are un control mai mare asupra manevrelor pe care le are de făcut deoarece microscopul vine în ajutorul său cu o iluminare puternică și cu capacitatea de a mări zona tratată. Microscopul ajută și în timpul curățării, oferind un rezultat mai eficient din acest punct de vedere.Dintele tratat endodontic poate dura pentru toată viața cu condiția să fie îngrijit. Deoarece cariile dentare pot afecta inclusiv dinții tratați anterior este important ca pacienții să respecte regulile de igienă orală și să meargă periodic la un consult stomatologic.