Cu toții experimentăm, la un anumit interval de timp, diferite probleme dentare. Fie că este vorba despre o sensibilitate termică sau de o durere persistentă, un consult la medicul dentist poate preveni evoluția unei simple dureri spre probleme mai serioase, ce pot duce la pierderea dinților.

În continuare, vom detalia 5 dintre cele mai comune afecțiuni dentare, precum și cum te pot ajuta specialiștii din cadrul Clinicii Dr.Șerban.

  1. Tartrul dentar

Tartrul este un depozit organo-mineral de culoare galben-brună întâlnit atât la dantura permanentă cât și la cea temporară. Tartrul se formează în special pe suprafața interioară a dinților inferiori, pe suprafața exterioară a molarilor superiori, cât și pe suprafețele punților și protezelor dentare, a aparatelor ortodontice, precum și în zonele unde dinții nu se pot curăța cu ușurință. Depunerea tartrului favorizează bolile parodontale (afecțiuni ale țesutului care menține dintele în os), apariția cariilor, a halenei (respirația neplăcut mirositoare), mobilitatea dinților, ducând în final la pierderea danturii.

Specialiștii recomandă un detartraj alături de un periaj profesional de cel puțin 2 ori pe an.

  • Pierderea unuia sau a mai multor dinți

Există mai multe cauze care pot duce la pierderea dinților, cum ar fi igiena dentară precară, cariile netratate sau boala parodontală. Dinții care lipsesc pot cauza în timp atât probleme de ordin estetic, cât și de ordin morfo-funcțional, afectând fonația sau masticația.

În acest caz, este necesară înlocuirea dinților cu ajutorul unor implanturi sau a unor lucrări protetice fixe sau mobile, în funcție de nevoile pacientului.

  • Cariile dentare

Cariile se formează atunci când placa bacteriană începe să atace smalțul dinților. Acestea pot apărea pe toată suprafața dintelui sau în locuri greu accesibile (în apropierea gingiei sau interdentar) și, lăsate netratate, acestea pot evolua către abces sau pot cauza infecții profunde la nivelul pulpei dentare.

Cea mai frecventă cauză pentru apariția cariilor dentare este igiena orală deficitară, alături de nerespectarea planului de profilaxie recomandat de stomatolog (control periodic, igienizare profesională).

Tratamentul unei carii dentare diferă în funcție de dificultate și poate presupune doar o obturație fizionomică (realizată la microscop, în funcție de nevoi) sau, în cazurile mai severe, se poate ajunge la obturația de canal (despre care am scris mai multe aici – link către articolul despre tratamentul de canal).

  • Abcesul dentar

Un abces dentar este o infecție dureroasă la rădăcina unui dinte sau între gingie și un dinte și este cauza cea mai frecventă a durerilor dentare severe. Aceste probleme pot provoca deteriorări ale smalțului dentar, care permit bacteriilor să infecteze pulpa dintelui. Infecția se poate răspândi, de asemenea, de la rădăcina dintelui la oasele de susținere ale dintelui. Simptomele care denotă prezența unui abces dentar sunt: durerea severă continuă, pulsatilă sau ascuțită, febră, inflamarea zonei, dureri la masticație etc.

Primul pas în tratarea unui abces dentar este reprezentat de tratarea infecției, pentru care poate fi encesar drenajul. Ulterior, se poate realiza un tratament de canal pentru a îndepărta pulpa dentară infectată. În cazurile cele mai grave, poate fi necesară extracția dintelui.

  • Molarii de minte

Molarii de minte reprezintă un motiv din ce în ce mai frecvent pentru vizitele la stomatolog. Aceștia sunt ultimii care erup și, de cele mai multe ori, nu există suficient spațiu pe arcadă pentru ca aceștia să poată erupe. Astfel, pot deteriora molarii lângă care cresc, le pot altera poziția sau le pot afecta chiar rădăcina (dacă sunt incluși și îndreptați spre interior). De asemenea, erupția parțială a molarilor de minte poate cauza boli ale gingiilor și alte infecții orale, datorită faptului că poziționarea lor face periajul dificil.

De cele mai multe ori, tratamentul potrivit pentru molarii de minte este extracția, realizată în Clinica Dentară Dr. Șerban cu ajutorul unor aparaturi ultramoderne precum Piezosurgery, ce sporesc confortul post-operator și facilitează o vindecare mai rapidă.

Orice problemă stomatologică ai avea, în Clinica Dentară Dr. Șerban vei găsi cea mai bună și rapidă soluție. Toate procedurile beneficiază de cea mai înaltă precizie și se desfășoară în condiții de siguranță și fără durere. Dacă dorești să îți faci o programare, completează formularul online pe adresa https://www.drserban.ro/contact/ sau sună la numărul 0758.074.415.