Am stat de vorbă cu doctorul Radu Tincu și l-am invitat să își prezinte cunoștințele în ceea ce privește rolul anesteziei prin sedare, tipurile de anestezie, dar și tot ceea ce presupune acest procedeu medical.

Acesta beneficiază de o experiență de peste 10 ani în domeniul anesteziei și terapiei intensive, fiind totodată doctor în științe medicale. Este membru al Societății Europene de Anestezie, Societății Europene de Terapie Intensivă, Societății Europene de Nutriție Clinică și Societății Europene de Toxicologie Clinică, dar și autor a peste 100 de lucrări de specialitate în domeniul anesteziei și terapiei itensive, autor a peste 10 articole de specialitate publicate în reviste indexate ISI și BDI, dar și autor de carte medicală, fiind coator a mai multor tratate medicale publicate în România.

Poți afla mai multe din rândurile de mai jos.


“Anestezia în implantologie și în chirurgia dento-alveolară este extrem de importantă și extrem de răspândită în ultimii ani datorită faptului că reprezintă un confort în primul rând pentru pacienți, dar și pentru medicul operator care are parte de un acces extrem de facil la aceștia.

Dincolo de confort, însă, anestezia cu monitorizare reprezintă un plus pentru siguranța pacientului, acesta fiind monitorizat permanent.

Astfel poate fi corectat orice eveniment ce ar putea apărea ca o complicație firească a actului chirurgical, pornind de la alergii sau de la apariția unor reacții adverse la substanțele anestezice, sau pur și simplu apariția unor evenimente perioperatorii neașteptate (cardiovasculare, respiratorii). Prezența medicului anestezist care poate corecta aceste evenimente este de fapt punctul esențial al siguranței oferite de anestezie.

De asemenea anestezia nu se finalizează în timpul actului chirurgical; ea va continua și post-operator, deoarece în timpul procedurii de anestezie se folosește și analgezia, astfel încât pacienții nu vor resimți durerea în timpul intervenției chirurgicale și vor beneficia de efecte pozitive și post-operator.

În plus trebuie să avem în vedere faptul că folosind anumite substanțe antiinflamatoare administrate în timpul anesteziei prevenim și apariția edemelor post-operatorii și apariția unor fenomene ce se regăsesc în mod frecvent după o intervenție chirurgicală la nivelul feței.

Acest tip de anestezie este poate și mai important la pacienții care suferă de anumite boli, cum ar fi cei cu boli cardiovasculare, la care riscul operator este ridicat. Acest lucru se întâmplă pe deoparte prin faptul că teama și durerea intraoperatorie pot elimina o serie întreagă de substanțe care să creeze precipitarea unor evenimente cardiovasculare, hipertensiune, infarct și așa mai departe, dar discutăm și de cei care au boli respiratorii, care trebuie să primească o suplimentare de oxigen în timpul intervenției chirurgicale astfel încât să nu existe niciun risc al precipitării unei insuficiențe respiratorii acute.

Totodată mai sunt pacienți care au alte tulburări, cum sunt pacienții diabetici care au diferite modificări la nivelul vaselor și nervilor mici, astfel încât anestezia este particularizată. Desigur, pacienții care pot beneficia foarte mult de acest tip de anestezie sunt cei care au o teamă extraordinară față de actul chirurgical; această teamă îi aduce în momentul în care își pierd întreaga dentiție, însă acest tip de problemă este remediată prin analgosedare, pacientul neștiind nimic în timpul intervenției chirurgicale și având un confort foarte mare.

Ce facem în timpul anesteziei

În primul rând pacientul este monitorizat cardiovascular și respirator, astfel încât avem date despre parametrii săi (tensiune, puls, saturație). Primește pe cale intravenoasă o serie de medicamente care produc sedarea, îl adorm, îi oferă o stare de bine, dar și medicamente analgezice antiinflamatorii care completează anestezia locală efectuată de medicul chirurg, având astfel un efect sinergic de anestezie. Aceasta nu este o anestezie generală, este o analgosedare în care pacientul este conștient, dar într-o stare aflată între somn și veghe.

Este important de menționat faptul că de obicei înaintea analgosedării pacientul va fi evaluat anestezic astfel încât toate riscurile ce pot fi evitate vor fi consemnate în acest examen. Dacă sunt necesare investigații suplimentare ele vor fi efectuate pentru siguranța pacientului; de asemenea acesta va primi întotdeauna și post-operator o serie de întreagă de recomandări medicale, atât medicamentoase, cât și non-medicamentoase, totul pentru îmbunătățirea confortului și siguranței pacientului după intervenția chirurgicală.”

 

Dacă ai întrebări suplimentare te invităm să le adresezi în secțiunea de comentarii, iar noi îți vom răspunde în cât mai scurt timp posibil.